10 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν μια ευχάριστη φυσική νότα διακόσμησης σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Ανεβάζουν τη διάθεσή μας, βελτιώνουν την συγκέντρωση και παράλληλα μειώνουν το άγχος και την κούραση προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν, επίσης, να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα του σπιτιού μας και του γραφείου μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, μας βοηθάνε να αναπνεύσουμε και να νιώσουμε καλύτερα στην καθημερινότητα μας. Όταν ακούμε φράσεις όπως “μόλυνση της ατμόσφαιρας” και “κακή ποιότητα αέρα” το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα καυσαέρια και οι ρύποι που προέρχονται από αυτοκίνητα, καυστήρες και εργοστάσια. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά συνθετικά υλικά μέσα στο σπίτι μας που περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό χημικών ουσιών με αρνητική επίδραση για την υγεία μας. Τέτοια μπορεί να είναι τα βερνίκια στα έπιπλα, τα χρώματα στους τοίχους, τα διάφορα καθαριστικά, ακόμα και τα χαλιά που χρησιμοποιούμε. Ο ανεπαρκής αερισμός, οι τοξικές ουσίες και η υψηλή υγρασία είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε κάθε εσωτερικό χώρο, είτε πρόκειται για το γραφείο, είτε για το σπίτι μας.

Φυτά για καθαρή ατμόσφαιρα σε εσωτερικούς χώρους

Υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν τον αέρα, να απορροφούν τοξικές και επικίνδυνες ουσίες, δημιουργώντας μια καθαρή ατμόσφαιρα για να απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας. Ας δούμε, λοιπόν, ποια φυτά έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα στο χώρο που τα τοποθετούμε και ας επιλέξουμε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο για το σπίτι και το γραφείο μας.

1. Σανσιβέρια

Η σανσιβέρια, γνωστό και ως το “φυτό του φιδιού” ή η “γλώσσα της πεθεράς”, έχει την ικανότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τις περισσότερες τοξίνες που συναντάμε στον αέρα του σπιτιού όπως βενζόλιο, ξυλόλιο και τολουόλιο. Αυτές οι τοξίνες βρίσκονται σε πλαστικά, σε καπνό τσιγάρων όπως και μπογιές. Η σανσιβέρια παράγει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Εκτός από το σαλόνι, λοιπόν, μπορούμε να τοποθετήσoυμε μια σανσιβέρια και στο υπνοδωμάτιο για πιο ευχάριστο ύπνο.

2. Σπαθίφυλλο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου, είναι το σπαθίφυλλο που διαθέτει γυαλιστερά πράσινα φύλλα και λευκό λουλούδι που θυμίζει κρίνο. Το σπαθίφυλλο χαρακτηρίζεται από ταχύ ρυθμό αφαίρεσης τοξικών ουσιών από την ατμόσφαιρα, όπως η αμμωνία που υπάρχει στα καθαριστικά του σπιτιού, καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα.

3. Ανθούριο

Το ανθούριο βοηθάει στη διατήρηση καθαρής ατμόσφαιρας αφαιρώντας από τους εσωτερικύς χώρους την αμμωνία, την φορμαλδεΰδη και το ξυλόλιο που δημιουργείται από τα καυσαέρια των αμαξιών και τα χρώματα. Με καταγωγή από τη Χαβάη, το ανθούριο χαρακτηρίζεται από μεγάλης διάρκειας ανθοφορία με εντυπωσιακά κόκκινα λουλούδια σε σχήμα καρδιάς και γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που το καθιστούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές φυτών εσωτερικού χώρου σε σαλόνια σπιτιών και σε επαγγελματικούς χώρους.

4. Φίκος μπέντζαμιν

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ιδανικό φυτό για μεγάλους χώρους, έχοντας την ικανότητα να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία είναι διαλύτες που συναντάμε σε μπογιές, μελάνια και κόλλες. Ιδανική επιλογή για εισόδους και σαλόνια σπιτιών, για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους, ο φίκος μπέντζαμιν εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό βαθύ πράσινο χρώμα του φυλλώματος του.

5. Δράκαινα

Η δράκαινα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού που απομακρύνουν βλαβερές ουσίες από την ατμόσφαιρα και καθαρίζουν τον χώρο. Μερικές από τις τοξικές ουσίες είναι η ξυλένη, η τριχλωροθυλένη και η φορμαλδεΰδη. Η δράκαινα ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της που διαφέρουν ανάλογα με το είδος δράκαινας που επιλέγουμε. Η δράκαινα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς, καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως.

6. Πόθος

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, ο πόθος ανήκει στην ομάδα των φυτών που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες. Ιδανικό φυτό για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του. Ο πόθος ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λιγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του ενώ μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και μέσα σε βάζο με νερό με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερό.

7. Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο, το εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου που είναι γνωστό και ως «φυτό αράχνη» ή «αεροπλάνο», μπορεί να αξιοποιηθεί για να καθαρίσει το χώρο μας. Το χλωρόφυτό είναι ικανό να φιλτράρει τοξίνες όπως το ξυλόλιο και η φορμαλδεΰδη που βρίσκεται από χάρτινες σακούλες, χαρτοπετσέτες μέχρι και σε ξυλεία του σπιτιού ή του γραφείου. Το χλωρόφυτο διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη και χαρακτηριστικά στενόμακρα πρασινο-μπεζ φύλλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια.

8. Κισσός

Ο κισσός, ένα ανθεκτικό αναρριχόμενο φυτό που ευδοκιμεί και σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να καθαρίσειε τον αέρα του χώρου μας. Συγκεκριμένα, ο κισσός απομακρύνει από τον αέρα του χώρου μας την μούχλα και την φορμαλδεΰδη η οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων σε χαρτικά είδη που μπορεί να έχουμε. Ο κισσός διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθέτει, ο κισσός μπορεί να εξασφαλίσει και μερική ηχομόνωση σε εσωτερικούς χώρους.

9. Αλόη

Η αλόη είναι ένα πολύ δημοφιλές παχύφυτο που εκτός των άλλων ευεργετικών της ιδιοτήτων, φιλτράρει τον αέρα του σπιτιού μας και του γραφείου μας από τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη. Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες αλόης που μπρούμε να διατηρήσουμε χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας, όπως η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη, η διχοτόμος αλόη και φυσικά η αλόη βέρα.

10. Χρυσάνθεμο

Αν και το χρυσάνθεμο δεν ανήκει στα κλασικά φυτά εσωτερικού χώρου, είναι από τα πολυετή φυτά που μπορούν να καθαρίσουν πολύ εύκολα το σπίτι ή το γραφείο από τις βασικές τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο και την αμμωνία. Από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο φθινόπωρο, το χρυσάνθεμο διαθέτει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιών καθώς και μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.