Τα 15 πιο όμορφα λουλούδια του Μάη για κήπο και γλάστρα

Μάιος και τα πάντα γύρω μας φωνάζουν “άνοιξη”, η φύση ανθίζει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και μας χαρίζει πανέμορφα λουλούδια. Είναι η κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε υπέροχα λουλούδια στο μπαλκόνι, στη βεράντα και στον κήπο μας και να χαρούμε την άνοιξη με τον πιο λουλουδιασμένο και ευωδιαστό τρόπο. Άλλωστε, είναι τόσα πολλά τα φυτά που ανθίζουν μέσα στον Μάιο, που δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε τα πιο ενδιαφέροντα σχέδια και μαγευτικά χρώματα λουλουδιών για να τα χαρούμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά αυτή την εποχή που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι μία καλή ευκαιρία να ομορφύνουμε το μπαλκόνι και την αυλή μας, να τα γεμίσουμε χρώμα και ζωντάνια. Η κηπουρική είναι ένα υπέροχο χόμπι και τα λουλούδια φέρνουν χαρά, ενθουσιασμό και αισιοδοξία ενώ παράλληλα προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση. Θα χρειαστεί να δώσουμε το χρόνο μας για να τα φροντίσουμε, να κάνουμε το κατάλληλο πότισμα, να βάλουμε λίπασμα και να τα προστατέψουμε από ασθένειες και έντομα. Ένα είναι το σίγουρο, ότι αξίζει τον κόπο.

Τα ομορφότερα λουλούδια του Μαΐου

Επιλέγουμε λοιπόν δεκαπέντε υπέροχα λουλούδια που μας δίνουν πλούσια ανθοφορία μέσα στον Μάιο για να τα απολαύσουμε στον κήπο και στα μπαλκόνι του σπιτιού μας.

1. Πετούνιες

Ξεκινάμε τη λίστα μας με την πετούνια, ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του Μαΐου που φυτεύονται στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι και μας δίνει πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η πετούνια έχει χαμηλό ύψος, συμπαγής πλούσια βλάστηση και πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Διαθέτει σωληνοειδή άνθη και χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Διαλέγουμε νάνες ποικιλίες πετούνιας για να φυτέψουμε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

2. Διμορφοθήκη

Οι περισσότεροι έχουμε θαυμάσει σε κάποιο κήπο τη διμορφοθήκη, το πολυετές ποώδες ανθόφυτο με καταγωγή από τη Νότια Αφρική που ανθίζει μέσα στον Μάιο. Έρπον εδαφοκαλυπτικό φυτό με πράσινο πυκνό φύλλωμα, η διμορφοθήκη χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Η διμορφοθήκη ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων των λουλουδιών της όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζέ και πορτοκαλί, ενώ υπάρχουν και πολλές διχρωμίες. Αγαπημένη επιλογήεται για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και σε κρεμαστά καλάθια.

3. Άλυσσο

Στον κατάλογο μας με τα αγαπημένα φυτά του Μαίου, συμπεριλάβαμε και το άλυσσο, ετήσιο ανθόφυτο χαμηλής ανάπτυξης με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη λευκά, ρόδινα ή μωβ. Η καλλωπιστική αξία του άλυσσου συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης, σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανικό φυτό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους ακόμη και για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.

4. Kαλιμπραχόη

Άλλη μία ξεχωριστή επιλογή για τα πιο όμορφα λουλούδια του Μαίου, είναι η καλιμπραχόη, ένα ιδανικό φυτό για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη ή κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι, στην αυλή, την βεράντα και τον κήπο. Χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα και έντονη ανθοφορία σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η καλιμπραχόη έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών. Η ανθοφορία της διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Αν και πολυετές φυτό, η καλιμπραχόη συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια.

5. Σκυλάκι

Ένα από τα αγαπημένα φυτά που ανθίζουν μέσα στον Μάιο είναι το σκυλάκι που ξεχωρίζει για τα μοναδικά άνθη του. Χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου, με πλούσια βλάστηση, το σκυλάκι διαθέτει νάνες ποικιλίες από 20 με 40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40 με 60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60 με 120 εκατοστά. Αν και το σκυλάκι είναι πολυετές φυτό, συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο από τους κηποτέχνες. Θα συναντήσουμε το σκυλάκι σε μπαλκόνια, κήπους και αυλές για να χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.

6. Γεράνι

Ένα από τα πιο ανθεκτικά λουλούδια που παραδοσιακά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών είναι το γεράνι που αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα της χώρας μας. Η καλλωπιστική αξία του γερανιού οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια, καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10 με 20 εκατοστών κι άλλες που φθάνουν μέχρι και το 1,5 μέτρο. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ και κίτρινο χρώμα.

7. Βερβένα

Αν ψάχνουμε ένα φυτό για εδαφοκάλυψη που να ανθίζει μέσα στο Μάιο, η βερβένα είναι μια υπέροχη επιλογή για τον κήπο ή για γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα δίνει παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία, από το Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, με μικρά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, ροζ, μπλε, κίτρινου και μωβ χρώματος. Υπάρχουν πλέον και δίχρωμες ποικιλίες βερβένας για να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε πολύχρωμους συνδυασμούς σε γλάστρες, σε ζαρντινιέρες ή ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια και να δώσουμε ένα διαφορετικό χρώμα στο περιβάλλον του σπιτιού μας.

8. Γκαζάνια

Άλλο ένα δημοφιλές φυτό που ανθίζει το Μάιο και είναι ιδανική επιλογή για ηλιοφανείς θέσεις είναι η γκαζάνια. Ετήσιο ή πολυετές, ποώδες ανθόφυτο, η γκαζάνια χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες σε πολλά και εντυπωσιακά χρώματα: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Η γκαζάνια καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες.

9. Αργυράνθεμο

Σε αυτό το σημείο του καταλόγου μας με τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο Μαίο είναι ο αργυράνθεμο ή μαργαρίτα θαμνώδης όπως αλλιώς θα τη συναντήσουμε. Αειθαλές φυτό με σφαιρική πυκνή βλάστηση το αργυράνθεμο ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά λουλούδια του, σε σχήμα μαργαρίτας και σε εντυπωσιακά χρώματα λευκού, κίτρινου ή ροζ με κίτρινη κεφαλή. Το αργυράνθεμο διαθέτει λεπτά οδοντωτά φύλλα, έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Επιλέγεται εκτεταμένα για φύτευση σε κήπους ή σε βραχόκηπους.

10. Γαρυφαλλιά

Μην ξεχάσουμε φυσικά και την γαρυφαλλιά, το σύμβολο της Πρωτομαγιάς, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε μέσα στο Μάιο σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Η γαρυφαλλιά διαθέτει πλούσια βλάστηση, με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς για να επιλέξουμε νάνες, ψηλές, καθώς και ποικιλίες με κρεμοκλάδή ανάπτυξη ειδικές για εδαφοκάλυψη και κρεμαστά καλάθια.

11. Κατιφές

Σε πολλούς ανθόκηπους που φυτεύονται το Μάιο, θα συναντήσουμε και τον κατιφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια καλλωπιστικά φυτό που ξεχωρίζουν για την πλούσια ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Θα συναντήσουμε τον κατιφέ αυτή την εποχή, μέσα στον Μάιο, και σε λαχανόκηπους καθώς φυτεύεται παραδοσιακά μαζί με τον βασιλικό για προστασία των κηπευτικών.

12. Ζίνια

Οι φανατικοί φίλοι των λουλουδιών μέσα στο Μαίο επιλέγουν να φυτέψουν ζίνιες, το ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών του. Η ζίνια διαθέτει όρθιους δυνατούς βλαστούς με μήκος από μισό εως ένα μέτρο και μεγάλα άνθη που παραμένουν ανθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορούμε να βρούμε ψηλές και χαμηλές ποικιλίες ζίνιας και τα τη φυτέψουμε σε γλάστρα αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν, και σε παρτέρια, σε διάφορους συνδυασμούς με άλλα ποώδη ανθόφυτα. Η ζίνια είναι φυτό θερμού κλίματος και θέλει σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσει.

13. Καλεντούλα

Μπορεί να φυτρώνει και μόνη της στους αγρούς, αλλά αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα λουλούδια που φυτεύεται σε κήπους και μπαλκόνια για να ανθίσει μέσα στον Μάιο. Μιλάμε για την καλέντουλα, το ξαδερφάκι της μαργαρίτας που ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, καθώς και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών, η καλέντουλα διάθετει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Η καλεντούλα ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κοντά στους 0°C.

14. Βίγκα

Και λίγο πριν τελειώσει ο κατάλογος με τα πιο όμορφα φυτά του Μαίου, θα μιλήσουμε και για την δαφνούλα, γνωστή και ως βίγκα της Μαδαγασκάρης, ετήσια βίγκα ή σφακάκι, ένα αγαπημένο ετήσιο ανθόφυτο με όμορφα γυαλιστερά φύλλα και άνθη σε εντυπωσιακά χρώματα, ροζ, μωβ, κόκκινο, αλλά και άσπρο.Η βίγκα διαθέτει πλούσια χαμηλή βλάστηση με ύψος 20 εως 50 εκατοστά και χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Η δαφνούλα φυτεύεται στους κήπους σε ηλιόλουστα σημεία, αφού είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία ενώ είναι αρκετά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες.

15. Τριανταφυλλιά

Και για το τέλος της λίστας με τα πιο όμορφα φυτά του Μαίου, τι θα μπορούσαμε άλλο να επιλέξουμε εκτός από την τριανταφυλλιά, ίσως το πιο διαδεδομένο και αναγνωρίσιμο καλλωπιστικό φυτό με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι θυμόμαστε την μαγιάτική εκατόφυλλη τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων και των παπππούδων μας αν και υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να φυτέψουμε και να χαρούμε την ανθοφορία τους. Τριανταφυλλιές με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια και πολλά μεγέθη. Τριανταφυλλιές νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και δενδρώδεις.

Μάιος και τα πάντα γύρω μας φωνάζουν “άνοιξη”, η φύση ανθίζει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και μας χαρίζει πανέμορφα λουλούδια. Είναι η κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε υπέροχα λουλούδια στο μπαλκόνι, στη βεράντα και στον κήπο μας και να χαρούμε την άνοιξη με τον πιο λουλουδιασμένο και ευωδιαστό τρόπο. Άλλωστε, είναι τόσα πολλά τα φυτά που ανθίζουν μέσα στον Μάιο, που δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε τα πιο ενδιαφέροντα σχέδια και μαγευτικά χρώματα λουλουδιών για να τα χαρούμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά αυτή την εποχή που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι μία καλή ευκαιρία να ομορφύνουμε το μπαλκόνι και την αυλή μας, να τα γεμίσουμε χρώμα και ζωντάνια. Η κηπουρική είναι ένα υπέροχο χόμπι και τα λουλούδια φέρνουν χαρά, ενθουσιασμό και αισιοδοξία ενώ παράλληλα προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση. Θα χρειαστεί να δώσουμε το χρόνο μας για να τα φροντίσουμε, να κάνουμε το κατάλληλο πότισμα, να βάλουμε λίπασμα και να τα προστατέψουμε από ασθένειες και έντομα. Ένα είναι το σίγουρο, ότι αξίζει τον κόπο.

Τα ομορφότερα λουλούδια του Μαΐου

Επιλέγουμε λοιπόν δεκαπέντε υπέροχα λουλούδια που μας δίνουν πλούσια ανθοφορία μέσα στον Μάιο για να τα απολαύσουμε στον κήπο και στα μπαλκόνι του σπιτιού μας.

1. Πετούνιες

Ξεκινάμε τη λίστα μας με την πετούνια, ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του Μαΐου που φυτεύονται στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι και μας δίνει πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η πετούνια έχει χαμηλό ύψος, συμπαγής πλούσια βλάστηση και πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Διαθέτει σωληνοειδή άνθη και χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Διαλέγουμε νάνες ποικιλίες πετούνιας για να φυτέψουμε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

2. Διμορφοθήκη

Οι περισσότεροι έχουμε θαυμάσει σε κάποιο κήπο τη διμορφοθήκη, το πολυετές ποώδες ανθόφυτο με καταγωγή από τη Νότια Αφρική που ανθίζει μέσα στον Μάιο. Έρπον εδαφοκαλυπτικό φυτό με πράσινο πυκνό φύλλωμα, η διμορφοθήκη χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Η διμορφοθήκη ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων των λουλουδιών της όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζέ και πορτοκαλί, ενώ υπάρχουν και πολλές διχρωμίες. Αγαπημένη επιλογήεται για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και σε κρεμαστά καλάθια.

3. Άλυσσο

Στον κατάλογο μας με τα αγαπημένα φυτά του Μαίου, συμπεριλάβαμε και το άλυσσο, ετήσιο ανθόφυτο χαμηλής ανάπτυξης με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη λευκά, ρόδινα ή μωβ. Η καλλωπιστική αξία του άλυσσου συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης, σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανικό φυτό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους ακόμη και για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.

4. Kαλιμπραχόη

Άλλη μία ξεχωριστή επιλογή για τα πιο όμορφα λουλούδια του Μαίου, είναι η καλιμπραχόη, ένα ιδανικό φυτό για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη ή κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι, στην αυλή, την βεράντα και τον κήπο. Χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα και έντονη ανθοφορία σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η καλιμπραχόη έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών. Η ανθοφορία της διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Αν και πολυετές φυτό, η καλιμπραχόη συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια.

5. Σκυλάκι

Ένα από τα αγαπημένα φυτά που ανθίζουν μέσα στον Μάιο είναι το σκυλάκι που ξεχωρίζει για τα μοναδικά άνθη του. Χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου, με πλούσια βλάστηση, το σκυλάκι διαθέτει νάνες ποικιλίες από 20 με 40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40 με 60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60 με 120 εκατοστά. Αν και το σκυλάκι είναι πολυετές φυτό, συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο από τους κηποτέχνες. Θα συναντήσουμε το σκυλάκι σε μπαλκόνια, κήπους και αυλές για να χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.

6. Γεράνι

Ένα από τα πιο ανθεκτικά λουλούδια που παραδοσιακά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών είναι το γεράνι που αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα της χώρας μας. Η καλλωπιστική αξία του γερανιού οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια, καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10 με 20 εκατοστών κι άλλες που φθάνουν μέχρι και το 1,5 μέτρο. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ και κίτρινο χρώμα.

7. Βερβένα

Αν ψάχνουμε ένα φυτό για εδαφοκάλυψη που να ανθίζει μέσα στο Μάιο, η βερβένα είναι μια υπέροχη επιλογή για τον κήπο ή για γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα δίνει παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία, από το Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, με μικρά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, ροζ, μπλε, κίτρινου και μωβ χρώματος. Υπάρχουν πλέον και δίχρωμες ποικιλίες βερβένας για να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε πολύχρωμους συνδυασμούς σε γλάστρες, σε ζαρντινιέρες ή ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια και να δώσουμε ένα διαφορετικό χρώμα στο περιβάλλον του σπιτιού μας.

8. Γκαζάνια

Άλλο ένα δημοφιλές φυτό που ανθίζει το Μάιο και είναι ιδανική επιλογή για ηλιοφανείς θέσεις είναι η γκαζάνια. Ετήσιο ή πολυετές, ποώδες ανθόφυτο, η γκαζάνια χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες σε πολλά και εντυπωσιακά χρώματα: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Η γκαζάνια καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες.

9. Αργυράνθεμο

Σε αυτό το σημείο του καταλόγου μας με τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο Μαίο είναι ο αργυράνθεμο ή μαργαρίτα θαμνώδης όπως αλλιώς θα τη συναντήσουμε. Αειθαλές φυτό με σφαιρική πυκνή βλάστηση το αργυράνθεμο ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά λουλούδια του, σε σχήμα μαργαρίτας και σε εντυπωσιακά χρώματα λευκού, κίτρινου ή ροζ με κίτρινη κεφαλή. Το αργυράνθεμο διαθέτει λεπτά οδοντωτά φύλλα, έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Επιλέγεται εκτεταμένα για φύτευση σε κήπους ή σε βραχόκηπους.

10. Γαρυφαλλιά

Μην ξεχάσουμε φυσικά και την γαρυφαλλιά, το σύμβολο της Πρωτομαγιάς, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε μέσα στο Μάιο σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Η γαρυφαλλιά διαθέτει πλούσια βλάστηση, με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς για να επιλέξουμε νάνες, ψηλές, καθώς και ποικιλίες με κρεμοκλάδή ανάπτυξη ειδικές για εδαφοκάλυψη και κρεμαστά καλάθια.

11. Κατιφές

Σε πολλούς ανθόκηπους που φυτεύονται το Μάιο, θα συναντήσουμε και τον κατιφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια καλλωπιστικά φυτό που ξεχωρίζουν για την πλούσια ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Θα συναντήσουμε τον κατιφέ αυτή την εποχή, μέσα στον Μάιο, και σε λαχανόκηπους καθώς φυτεύεται παραδοσιακά μαζί με τον βασιλικό για προστασία των κηπευτικών.

12. Ζίνια

Οι φανατικοί φίλοι των λουλουδιών μέσα στο Μαίο επιλέγουν να φυτέψουν ζίνιες, το ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών του. Η ζίνια διαθέτει όρθιους δυνατούς βλαστούς με μήκος από μισό εως ένα μέτρο και μεγάλα άνθη που παραμένουν ανθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορούμε να βρούμε ψηλές και χαμηλές ποικιλίες ζίνιας και τα τη φυτέψουμε σε γλάστρα αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν, και σε παρτέρια, σε διάφορους συνδυασμούς με άλλα ποώδη ανθόφυτα. Η ζίνια είναι φυτό θερμού κλίματος και θέλει σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσει.

13. Καλεντούλα

Μπορεί να φυτρώνει και μόνη της στους αγρούς, αλλά αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα λουλούδια που φυτεύεται σε κήπους και μπαλκόνια για να ανθίσει μέσα στον Μάιο. Μιλάμε για την καλέντουλα, το ξαδερφάκι της μαργαρίτας που ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, καθώς και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών, η καλέντουλα διάθετει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Η καλεντούλα ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κοντά στους 0°C.

14. Βίγκα

Και λίγο πριν τελειώσει ο κατάλογος με τα πιο όμορφα φυτά του Μαίου, θα μιλήσουμε και για την δαφνούλα, γνωστή και ως βίγκα της Μαδαγασκάρης, ετήσια βίγκα ή σφακάκι, ένα αγαπημένο ετήσιο ανθόφυτο με όμορφα γυαλιστερά φύλλα και άνθη σε εντυπωσιακά χρώματα, ροζ, μωβ, κόκκινο, αλλά και άσπρο.Η βίγκα διαθέτει πλούσια χαμηλή βλάστηση με ύψος 20 εως 50 εκατοστά και χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Η δαφνούλα φυτεύεται στους κήπους σε ηλιόλουστα σημεία, αφού είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία ενώ είναι αρκετά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες.

15. Τριανταφυλλιά

Και για το τέλος της λίστας με τα πιο όμορφα φυτά του Μαίου, τι θα μπορούσαμε άλλο να επιλέξουμε εκτός από την τριανταφυλλιά, ίσως το πιο διαδεδομένο και αναγνωρίσιμο καλλωπιστικό φυτό με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι θυμόμαστε την μαγιάτική εκατόφυλλη τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων και των παπππούδων μας αν και υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να φυτέψουμε και να χαρούμε την ανθοφορία τους. Τριανταφυλλιές με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια και πολλά μεγέθη. Τριανταφυλλιές νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και δενδρώδεις.